Jarní šatník 2017

Ve dnech 24. a 25. 4. 2017 proběhl tradiční sběr použitého ošacení.

Jarní šatník 2017

Charita Malenice pořádá ve spolupráci s Obcí Malenice tradiční jarní šatník.

Pro dvě desítky dětí připravili vánoční besídku lidé z okruhu Poradny pro cizince a migranty

Přišlo na 25 dětí, které doprovázeli rodiče. Některé děti byly dle zvyklostí své země oblečeny do kostýmů a tak se zde objevila třeba Červená Karkulka nebo Santa Klaus. Více zajímavostí a obrázky z besídky naleznete v tomto článku.

Díky Charitě přežívají lidé bez domova mrazy a oslavují Vánoce

Ilustrační snímek Jindřich Štreit

Teploty za oknem klesají pod nulu a úměrně s tím stoupá náš zájem o ty, jejichž domovem je ulice, lavička v parku, kolektor s teplovodním potrubím či opuštěné stavení. Lidé bez domova patří mezi nejohroženější skupiny obyvatel, a proto nepřekvapí, že těmto chudým bratřím a sestrám poskytuje Charita ČR své služby. Jak jsou charitní zařízení na nastávající sezónu připravena? A co chystají pro své klienty o Vánocích?

Udělejme Vánoce o jeden úsměv šťastnější!

Matky s dětmi v nouzi v azylových domech prožijí o kapku hezčí svátky. Z každého zakoupeného balení 12 kusů sycených nápojů značek Coca-Cola, Fanta nebo Sprite v půllitrové lahvi poputuje od příštího týdne 12 Kč (bez DPH) na pomoc matkám s dětmi v nouzi. Charitní azylové domy budou moci díky tomuto daru nakoupit v předvánočním čase například potraviny, nápoje, hygienické potřeby, potřeby do domácnosti či lůžkoviny, a to přesně podle svých aktuálních potřeb.

Podzimní šatník v Malenicích

Sběr použitého ošacení a dalších drobných potřeb pro domácnost, lůžkovin apod.

Charita se zapojila do operačního programu FEAD na pomoc nemajetným

Program FEAD

Lidé v nouzi budou od června zdarma dostávat potraviny a další základní potřeby. A to díky operačnímu programu Ministerstva práce a sociálních věcí financovanému z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD) „Potravinová a materiální pomoc nejchudším osobám“. Potravinové a hygienické balíčky pro sociálně slabé budou distribuovat ve svých regionech jednotlivé místní Charity, které pomohou také odbornou radou.

Česká spořitelna pomáhá díky mobilní dárcovské aplikaci Melinda

Melinda.

Česká spořitelna vydává novou dárcovskou mobilní aplikaci Melinda, jejímž prostřednictvím mohou lidé přispívat na různé dobročinné projekty a neziskové organizace. Přispět lze jednorázově nebo pravidelně při každé platbě kartou, a to zaokrouhlováním platby. Příspěvky zaslané pomocí aplikace Melinda jsou navíc daňově uznatelné. Používáte-li operační systém Android, můžete si Melindu stáhnout v Google Play, pro operační systém iOS ji najdete v Apps Storu.

Charita ČR se stala generálním poskytovatelem integračních služeb pro uprchlíky

Ilustarční snímek: Jindřich Štreit (z cyklu Jsme ze stejné planety)

Charita Česká republika je od 1. ledna na základě smlouvy s Ministerstvem vnitra ČR generálním poskytovatelem integračních služeb pro azylanty pro rok 2016. Prostřednictvím Charity tak poputuje podpora osobám s udělenou mezinárodní ochranou (azyl nebo doplňková ochrana). Státní integrační program (SIP) je pro rok 2016 nastaven až na 2 000 oprávněných osob. Charita současně zve ke spolupráci další organizace.

V mrazivých dnech Charita rozšířila stávající pomoc pro lidi bez domova

Ilustrační snímek: Richard Bouda

Uhodily mrazy a strávit noc „na ulici“ či jen dlouhodobý pobyt venku v zimě může být vysoce nebezpečné. Charita v tomto období pravidelně vyhlašuje krizový režim a posiluje kapacitu svých zařízení pro sociálně slabé, aby lidé žijící na ulici mohli pobýt v teple, dostali teplé jídlo a nápoje, případně i vhodné oblečení a obuv. Ve stávajících charitních noclehárnách a ubytovnách v azylových domech a denních centrech přibyla třeba nová lůžka nebo alespoň „teplé židle“ či prodloužení provozní doby.