Čeští katolíci pomáhají lidem, které zasáhl hurikán Harvey

Foto: J. Daniel Escareño/CC BY-NC 2.0

Představitelé české katolické církve se rozhodli pomoci lidem v oblastech, které o víkendu zpustošil ničivý hurikán Harvey. Jako výraz solidarity poskytnou arcidiecézi Galveston-Houston celkem 23 tisíc USD, které jsou určené na podporu lidí zasažených touto přírodní katastrofou. Do pomoci se zapojila Česká biskupská konference (ČBK), Charita ČR, Arcibiskupství pražské, Arcidiecézní charita Olomouc, Arcidiecézní charita Praha, Charita Kyjov a Charita Otrokovice. Přidat se může každý zájemce.

Charita ČR pomáhá přímo v iráckém Mosulu

Balíčky potravin čekající na obyvatele Mosulu.

V mosulské čtvrti Al-Bakir se k potřebným v polovině prosince poprvé dostala humanitární pomoc v podobě balíčků hygienických potřeb a potřeb do domácnosti, stejně jako trvanlivých potravin či pitné vody.

Charita zaslala finanční pomoc pro oběti hurikánu na Haiti

Hurikán zdevastoval úrodu (foto: Marie Arago/Catholic Relief Services).

Charita ČR věnuje částku 300 000 Kč na pomoc obětem hurikánu Matthew, který nejvíce zasáhl ostrovní stát Haiti. „Částka je určena na podporu škol a nákup humanitární pomoci,“ uvedl ředitel Charity ČR Lukáš Curylo.

Charita ČR poskytuje materiální a zdravotnickou pomoc uprchlíkům v Aténách, i díky krizovému fondu

Charita ČR pomáhá uprchlíkům v Řecku (foto: Lefteris Partsalis/ Caritas Switzerland).

Z pověření Charity ČR doručila Diecézní charita Brno od ledna letošního roku do Řecka 17 tun materiální pomoci pro uprchlické tábory. Hlavním příjemcem pomoci je partnerská organizace Charita Řecko, největší sociální klinika v Aténách (Metropolitan Community Clinic Helliniko) a zdravotnická organizace Fair planet. Ve spolupráci s poslední ze zmíněných organizací Charita také začala vysílat studenty Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně na pomoc uprchlíkům v Aténách. Aktivity finančně podpořil  krizový fond Charity ČR částkou 138 000 Kč.

Pro humanitární sbírku přijeli do Budějovic zástupci ukrajinské Charity Kyjev

Sbírku, do které přispěli mnoha věcmi obyvatelé jižních Čech, převzali zástupci ukrajinské Charity Kyjev. Stalo se tak na začátku února 2016. Obuv, hygienické prostředky a další věci pomohou lidem v nesnázích v Kyjevě.

Charita ČR se stala generálním poskytovatelem integračních služeb pro uprchlíky

Ilustarční snímek: Jindřich Štreit (z cyklu Jsme ze stejné planety)

Charita Česká republika je od 1. ledna na základě smlouvy s Ministerstvem vnitra ČR generálním poskytovatelem integračních služeb pro azylanty pro rok 2016. Prostřednictvím Charity tak poputuje podpora osobám s udělenou mezinárodní ochranou (azyl nebo doplňková ochrana). Státní integrační program (SIP) je pro rok 2016 nastaven až na 2 000 oprávněných osob. Charita současně zve ke spolupráci další organizace.

Sbírka na pomoc lidem na Ukrajině

Do 10. ledna 2016 můžete přispět do sbírky na pomoc lidem na Ukrajině - darováním zimní obuvi, drogerie, medikamentů či finančním darem. Sběrné místo je v centru Č. Budějovic. Více informací v tomto článku.

Členské státy EU musí projevit solidaritu a sdílet zodpovědnost

Spolu s přijetím nové evropské migrační agendy, kterou Evropská komise schválila 13. května 2015, znovuotevřeli evropští členové Caritas Europa otázku solidarity a odpovědnosti mezi členskými státy EU při rozdělování uprchlíků a žadatelů o azyl.

Pátek 31. X.: Den půstu za mír na Blízkém východě, v Africe a na Ukrajině

Biskupové českých a moravských diecézí vyhlásili pastýřským listem na pátek 31. října Den půstu za mír na Blízkém východě, v afrických zemích a na Ukrajině. Zároveň vyzvali k celonárodní sbírce na pomoc lidem v těchto zemích.

Celonárodní sbírka na pomoc trpícím na Blízkém východě, v Africe a na Ukrajině

Česká biskupská konference vyhlásila ve spolupráci s Charitou Česká republika sbírku na pomoc lidem ve světě, kteří přišli o domov, všechen majetek a trpí hlady. Sbírka bude probíhat v kostelích. V českobudějovické diecézi to bude v neděli 9. listopadu 2014. Více informací a další možnosti podpory najdete v tomto článku.