Pouť k sv. Vojtěchu 22. 4. 2017

Setkání u sv. Vojtěcha ve Lštění.

Jako předchozí léta byly dvě varianty jak se ke kostelu svatého Vojtěcha dostat: jízda autobusem nebo jít pěšky a podívat se po kraji. Déletrvající chladnější a deštivé počasí ale vcelku těžce dolehlo na pěší variantu, když na místo srazu dorazili pouze dva účastníci a to včetně pisatele. Nabídla se tedy otázka, zda opravdu vyrazit pěšky nebo raději  jet autobusem. Toto rozhodnutí nakonec nebylo na pisateli, který si to jako mladší nedovolil rozhodnout. Varianta procházky po kraji zvítězila a tak jsme vyrazili na cestu. Obavy z deště se cestou nenaplnily, a tak jsme dorazili bez potíží po zhruba dvou hodinách na místo. Postupně dorazilo ještě několik poutníků od Prachatic a Vimperka. Po příjezdu autobusu byla malenická výprava viditelně nejpočetnější. Od jedné hodiny odpoledne se v kostele konala mše, po které čekalo na všechny přítomné občerstvení v podobě převážně sladkých ale i slaných dobrot, pro zahřátí byl k dispozici čaj a káva. Samozřejmě byly také na ohni pečené buřty. Naštěstí stál na místě stan, který byl pravděpodobně připraven na další den, do kterého se všichni vešli. Odpoledne se totiž naplnily obavy z deště, který se nám tak pokusil zkazit náladu. Díky zmíněnému stanu mu to ale nevyšlo. Zmokli jen ti, kteří pobyli kratší či delší dobu u ohně, který navzdory počasí vesele plápolal a umožnil tak opéct buřt každému kdo se na něj těšil.Po příjemně stráveném dni a rozloučení s panem farářem jsme všichni spokojeně vyrazili na cestu domů s tím, aby nám napřesrok počasí přálo více.

Bc. Martin Šůna