Zobrazit podle typu:
Zobrazit podle času:
Rubriky:

Svět hmyzu na letním táboře v Ktiši

Ktiš, České Budějovice – Ani letos nechyběl letní tábor pro děti ze sociálně slabých rodin a sociálně vyloučených lokalit. Akce, kterou připravovali dobrovolníci několik měsíců, se letos uskutečnila v termínu 8.–15. 7. opět v krásném prostředí Diecézního centra života mládeže v Ktiši. Účastnilo se jí 20 dětí ve věku od 6 do 12 let, dva instruktoři, kteří se zapojili v rámci projektu YoungCaritas.cz a osm zkušených dobrovolníků. Rádi bychom Vás pozvali na krátkou exkurzi do zážitky nabitého týdne – i tentokrát se totiž letní tábor mimořádně vydařil.

Letní výzva: Yes pro Charitu

Videoklip k letní výzvě Yes pro CharituVideoklip k výzvě Yes pro Charitu

Léto je jako stvořené k hrám a radosti. Zapojte se proto do naší letní zábavné, provoněné a smysluplné výzvy!

Výroční zpráva za rok 2018 vypovídá o smysluplnosti naší práce

Přehled činnosti Charity Česká republika za loňský rok svědčí o nasazení profesionálů, obětavosti dobrovolníků i štědrosti tisíců dárců.

Z klientky-cizinky se stala pracovnicí poradny

České Budějovice –  1. července si Diecézní charita Č. Budějovice připomněla 25 let od založení Poradny pro cizince a migraty. Tatjana Šeráková působí v této poradně, která pomáhá nejen cizinců, ale i občanům ČR s vazbou na cizince, už dvanáctým rokem. Do Čech přicestovala před 23 lety bez znalosti českého jazyka s celou rodinou. V jejím životě se událo mnoho smutného i dobrého. Sama říká, že naskočila na svou životní cestu se vším všudy. Žila v Kazachstánu, Bělorusku i na Sibiři. Jejím domovem se však staly České Budějovice, kde nejen díky své houževnatosti a životní zkušenosti nyní pomáhá stovkám cizinců ročně.

Dobrovolnické centrum Diecézní charity slaví 15 let

České Budějovice – Ve čtvrtek 20. června proběhlo v krásném prostředí Biskupské zahrady setkání dobrovolníků a zaměstnanců Diecézní a Městské charity České Budějovice. Zahradní slavnost se koná jako poděkování dobrovolníkům každoročně. Letos však byla ještě jiná, speciální příležitost k oslavám – 15 let od založení Dobrovolnického centra, jehož dveřmi za tuto dobu prošlo několik tisíc dobrovolníků, kteří pomohli tisícům klientů v mnoha přijímajících organizacích.

Jsme s lidmi aneb Poradny v první linii v boji s chudobou

Paní Janu bije manžel. Pan Josef ztratil přehled, co komu dluží. Paní Eva neví, jak zaplatí nájem s miminkem, které se jí brzy narodí. Všichni sklouzli do situace, na niž sami nestačí a kterou bez pomoci nedokážou vyřešit. Právě pro lidi v podobné situaci existuje v České republice 69 poraden, které provozuje Charita Česká republika. Loni jsme jejich prostřednictvím bezplatně pomohli téměř 35 000 lidí, každý z nich přitom v průběhu roku navštívil poradnu průměrně čtyřikrát.

Významné ocenění pro naši drahou kolegyni Teu Tihounovou

Zakladatelka české charitní mise v Zambii Tea Tihounová obdržela dnes v Praze in memoriam Cenu Gratias Agit. Z rukou ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka ji za ni převzala její maminka.

Měníme Adopci na dálku v Zimbabwe

Adopce na dálku v Zimbabwe slaví letos 10 let od svého vzniku. Diecézní charita České Budějovice zřídila tento projekt  za účelem pomoci africkým dětem v těžce zkoušeném Zimbabwe, kde panuje nejen velká bída, nemoci, ale také velmi složitá politická situace. Díky štědrým dárcům – adoptivním rodičů z ČR, jsme doposud podporovali konkrétní vybrané děti z Dětského domova Mary Ward v Kwekwe, kde se Sestry Congregatio Jesu snaží dětem nahradit plnohodnotný domov. Nově, od 1. července 2019 upravujeme podmínky Adopce na dálku v Zimbabwe, která bude nyní cílit na podporu celého dětského domova.

Otevřený dopis: Ministře Vojtěchu, zastaňte se sester poskytujících domácí péči!

Poskytovatelé domácí zdravotní péče se otevřeným dopisem obracejí na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a vyzývají jej k aktivní podpoře domácí péče, které vlivem dlouhodobého podfinancování hrozí kolaps. Ministr slíbil podporu již před rokem. Na nedávnou žádost o schůzku reagoval zamítavě. Konkrétních kroků se tak sestřičky dosud nedočkaly.

Mimo systém. Charita zkoumá, proč pro některé lidi neexistuje vhodná pomoc

Současný systém sociální ochrany připomíná řešeto: je děravý a někteří klienti jím propadají. Přesněji řečeno: určitým lidem v určitých nepříznivých sociálních situacích systém nedokáže poskytnout náležitou pomoc. Vhodný typ sociální služby či jiné pomoci/podpory pro ně totiž neexistuje.